Oceniono na 4.9 / 5 na podstawie  recenzji klientów Google 

Rwanda Specialność 100% arabica - Świeże ziarna kawy

Ładuję...
Café du Jour Specialiteit 100% arabica Rwanda
  Koszt dostawy 29 zł na terenie całej Polski

Kawa ta pochodzi z zakładu przetwórstwa kawy Simbi w dystrykcie Huye, w południowej prowincji Rwandy.

Simbi to zakład przetwórstwa kawy prowadzony przez Abdula, którego do działania w branży kawowej zainspirowała babcia. Była ona również plantatorką kawy i jedną z nielicznych osób w Rwandzie, które regularnie prażyły i piły własną kawę jako część codziennej rutyny. Myjnia została zbudowana w latach 2011-2012.

Oficjalnie rozpoczęła działalność w 2013 roku z zespołem liczącym 85 osób, z czego 80 procent stanowiły kobiety. W tym samym roku po raz pierwszy uczestniczyli w konkursie Rwanda Cup of Excellence, zdobywając 9. miejsce na 159 zgłoszonych próbek.

Kawa została wypalona przez nas w dość niskiej temperaturze, ale nabiera ciemnego zabarwienia nieco wcześniej niż większość kaw, co sprawia, że jest średnio palona. W smaku wyczuwalna jest czekolada i owoce pestkowe, z lekko owocowym finiszem.

Dla znawców: ocena SCA 84,25.

Szczegóły

Kawa ziarnista Café du Jour

Kawa ziarnista naszej marki Café du Jour jest wypalana przez wyspecjalizowaną palarnię na małą skalę. Ziarna są palone i magazynowane co tydzień, dlatego data palenia jest zawsze aktualna i widnieje na etykiecie opakowania.

Zamykane opakowania na kawę

Wybierasz 250 g, 500 g czy kilogram ziaren Café du Jour? Niezależnie od wybranej pojemności, kawa zawsze jest dostarczana w specjalnym zamykanym opakowaniu. Torebka z kawą ma zamykany brzeg, co pozwala na hermetyczne przechowywanie. Na przedniej stronie każdej torebki jest zawór, który umożliwia ulatnianie się gazów i powietrza, jednocześnie blokując napływ powietrza z zewnątrz. Dzięki temu staramy się zapewnić maksymalną świeżość kawy!

Więcej informacji
Kod produktuCDJ-CDJRWANDA2.0
MarkaCafé du Jour
Rodzaj kawyZiarna kawy, Kawa mielona
Intensywność8 - Potężny
SmakCzekolada, Owocowy
Odmiana kawyArabica
Idealne przygotowania kawyEspresso, Kawa filtrowana, Cappuccino
Zawiera kofeinęTak
Palarnia kawySredni
Opinie

Napisz własną recenzję

You're reviewing: Rwanda Specialność 100% arabica - Świeże ziarna kawy

FAQ
Pytania klientów
Jaka jest data palenia?
Data palenia ziaren kawy Café du Jour wynosi zazwyczaj maksymalnie cztery tygodnie przed wysyłką. Oznacza to, że ziarna kawy zwykle nie są starsze niż cztery tygodnie, gdy do Ciebie docierają. Wiele osób pyta, czy ziarna kawy po trzech tygodniach są już za stare. Odpowiedź brzmi: nie. Świeżo palona kawa ma właśnie po kilku tygodniach najlepszy smak. Podczas palenia w ziarnach kawy powstaje dwutlenek węgla (CO₂), który początkowo może maskować smak. Dlatego kawa jest najlepsza pomiędzy jednym a czterema tygodniami po paleniu. Po paleniu ziarna są od razu pakowane w specjalne torebki na kawę z zaworem jednokierunkowym. Ten zawór pozwala na ucieczkę CO₂ bez dopuszczenia tlenu do środka, dzięki czemu aromaty pozostają zachowane, a kawa pozostaje świeża. Dzięki temu możesz liczyć na optymalnie świeży produkt o pełnym smaku!
Czy znalazłeś to, czego szukałeś?