Rwanda Specialność 100% arabica - Świeże ziarna kawy


Kawa ta pochodzi z zakładu przetwórstwa kawy Simbi w dystrykcie Huye, w południowej prowincji Rwandy.
Simbi to zakład przetwórstwa kawy prowadzony przez Abdula, którego do działania w branży kawowej zainspirowała babcia. Była ona również plantatorką kawy i jedną z nielicznych osób w Rwandzie, które regularnie prażyły i piły własną kawę jako część codziennej rutyny. Myjnia została zbudowana w latach 2011-2012.
Oficjalnie rozpoczęła działalność w 2013 roku z zespołem liczącym 85 osób, z czego 80 procent stanowiły kobiety. W tym samym roku po raz pierwszy uczestniczyli w konkursie Rwanda Cup of Excellence, zdobywając 9. miejsce na 159 zgłoszonych próbek.
Kawa została wypalona przez nas w dość niskiej temperaturze, ale nabiera ciemnego zabarwienia nieco wcześniej niż większość kaw, co sprawia, że jest średnio palona. W smaku wyczuwalna jest czekolada i owoce pestkowe, z lekko owocowym finiszem.
Dla znawców: ocena SCA 84,25.
Kawa ziarnista Café du Jour
Kawa ziarnista naszej marki Café du Jour jest wypalana przez wyspecjalizowaną palarnię na małą skalę. Ziarna są palone i magazynowane co tydzień, dlatego data palenia jest zawsze aktualna i widnieje na etykiecie opakowania.
Zamykane opakowania na kawę
Wybierasz 250 g, 500 g czy kilogram ziaren Café du Jour? Niezależnie od wybranej pojemności, kawa zawsze jest dostarczana w specjalnym zamykanym opakowaniu. Torebka z kawą ma zamykany brzeg, co pozwala na hermetyczne przechowywanie. Na przedniej stronie każdej torebki jest zawór, który umożliwia ulatnianie się gazów i powietrza, jednocześnie blokując napływ powietrza z zewnątrz. Dzięki temu staramy się zapewnić maksymalną świeżość kawy!
Kod produktu | CDJ-CDJRWANDA2.0 |
---|---|
Marka | Café du Jour |
Wyprodukowano w | Holandia |
Rodzaj kawy | Ziarna kawy, Kawa mielona |
Intensywność | 8 - Potężny |
Smak | Czekolada, Owocowy |
Odmiana kawy | Arabica |
Idealne przygotowania kawy | Espresso, Kawa filtrowana, Cappuccino |
Zawiera kofeinę | Tak |
Palarnia kawy | Sredni |