Oceniono na 4.9 / 5 na podstawie  recenzji klientów Google 

Indie Monsooned Malabar 100% arabica - Świeże ziarna kawy

Ładuję...
42.66
  • Nigdy więcej bez kawy
  • Zawsze z możliwością anulowania i bez długoterminowych zobowiązań
  • Natychmiast skorzystaj z zniżki
  Koszt dostawy 29 zł na terenie całej Polski

Jedną z najnowszych perełek w ofercie Café du Jour jest kawa India Monsooned Malabar. To intensywna i pikantna kawa, wypalana ciemniej, niż możesz być przyzwyczajony.

Monsunowa? Zastanawiasz się, o co chodzi. Tak, monsunowa. Około dwustu lat temu podróż z Indii do Europy trwała aż sześć miesięcy. Drewnianym statkiem w wilgotnym sezonie monsunowym (monsun!). W trakcie tej przeprawy ziarna kawy nabierały unikatowych właściwości dzięki wilgotnym i zmiennym warunkom pogodowym. Rezultat: aromatyczna, kremowa i bardzo mocna kawa.

Obecnie przeprawa nie trwa już aż sześć miesięcy, a ziarna kawy są transportowane w kontenerach morskich. Proces monsunowy jest jednak wciąż naśladowany: ziarna wystawiane są na działanie wiatrów monsunowych wiejących przez magazyny na wybrzeżu Malabar. W trakcie tego procesu ziarna są codziennie obracane, aby zapobiec powstawaniu pleśni.

Jaki jest wynik? Słodka, kremowa kawa o intensywnym smaku z nutami pikantnej czekolady i orzechów.

Szczegóły

India Monsooned Malabar to kawa o wyjątkowym charakterze. Jej historia sięga XVII wieku, kiedy to surowe (zielone) ziarna kawy z Indii były transportowane do Europy na drewnianych statkach. Była to trudna podróż trwająca około sześciu miesięcy, podczas której trzeba było przepłynąć Przylądek Dobrej Nadziei. W trakcie tej podróży ziarna kawy były wystawione na wilgotne warunki monsunowe.

Pod wpływem podróży ziarna zmieniały kolor, rozmiar, teksturę i smak. W efekcie kawa z Indii zyskiwała intensywniejszy i bardziej kremowy profil smakowy. Wraz z wprowadzeniem nowoczesnych, bezpieczniejszych metod transportu, ziarna utraciły swój niepowtarzalny charakter.

Aby odtworzyć te cechy, opracowano metodę w kontrolowanym środowisku: w porze monsunowej ziarna są przechowywane w magazynach na wybrzeżu Malabar przez około 4 do 5 miesięcy. Magazyny te są częściowo otwarte, aby pozwalać na przepływ wilgotnego powietrza monsunowego.

Ziarna kawy Café du Jour

Ziarna kawy marki Café du Jour palone są z troską w wyspecjalizowanej, małej palarni. Każdego tygodnia ziarna są palone i magazynowane, dlatego data palenia jest zawsze aktualna i widnieje na etykiecie opakowania.

Zamykane opakowania na kawę

Niezależnie od tego, czy kupujesz 250 g, 500 g czy kilogram ziaren kawy Café du Jour, zawsze otrzymujesz je w specjalnym zamykanym opakowaniu. Torebka na kawę ma specjalną zamykaną krawędź, dzięki której możesz zawsze szczelnie ją zamknąć. Z przodu każdej torebki znajduje się zawór pozwalający na wydostanie się gazów i powietrza, jednocześnie uniemożliwiając dostanie się powietrza z zewnątrz. W ten sposób robimy wszystko, co możliwe, aby Twoja kawa pozostała świeża jak najdłużej!

Więcej informacji
Kod produktuCDJ-CDJINDIA
MarkaCafé du Jour
Rodzaj kawyZiarna kawy, Kawa mielona
Intensywność10 - Bardzo silny
SmakCzekolada, Orzechowy, Tytoń
Odmiana kawyArabica
Idealne przygotowania kawyEspresso, Kawa filtrowana, Cappuccino
Kraj pochodzeniaIndie
Zawiera kofeinęTak
Palarnia kawyCiemny

Wyprawa żeglarska, która była dość wymagająca i trwała około sześciu miesięcy, aby opłynąć Przylądek Dobrej Nadziei i dotrzeć do Europy.

Opinie

Napisz własną recenzję

You're reviewing: Indie Monsooned Malabar 100% arabica - Świeże ziarna kawy

FAQ
Pytania klientów
Jaka jest data palenia?
Data palenia ziaren kawy Café du Jour wynosi zazwyczaj maksymalnie cztery tygodnie przed wysyłką. Oznacza to, że ziarna kawy zwykle nie są starsze niż cztery tygodnie, gdy do Ciebie docierają. Wiele osób pyta, czy ziarna kawy po trzech tygodniach są już za stare. Odpowiedź brzmi: nie. Świeżo palona kawa ma właśnie po kilku tygodniach najlepszy smak. Podczas palenia w ziarnach kawy powstaje dwutlenek węgla (CO₂), który początkowo może maskować smak. Dlatego kawa jest najlepsza pomiędzy jednym a czterema tygodniami po paleniu. Po paleniu ziarna są od razu pakowane w specjalne torebki na kawę z zaworem jednokierunkowym. Ten zawór pozwala na ucieczkę CO₂ bez dopuszczenia tlenu do środka, dzięki czemu aromaty pozostają zachowane, a kawa pozostaje świeża. Dzięki temu możesz liczyć na optymalnie świeży produkt o pełnym smaku!
Czy znalazłeś to, czego szukałeś?