Oceniono na 4.9 / 5 na podstawie  recenzji klientów Google 
Ładuję...

Jaki jest najlepszy sposób przechowywania świeżo palonej kawy w domu?

Świeżą kawę najlepiej przechowywać z dala od wilgoci, ciepła i zapachów, w szczelnym opakowaniu w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz przechować ziarna dłużej niż kilka tygodni do kilku miesięcy, możesz je również zamrozić, pod warunkiem że opakowanie jest całkowicie szczelne, aby zapobiec przenikaniu wilgoci. Odradzamy przechowywanie kawy w lodówce, ponieważ kawa chłonie zapachy, co może negatywnie wpłynąć na smak.

W przypadku kawy mielonej trudniej jest zachować świeżość; zalecamy, aby przechowywać kawę mieloną nie dłużej niż 14 dni od momentu otrzymania, w szczelnym opakowaniu w temperaturze pokojowej.

Chociaż technicznie ziarna kawy mają dłuższy okres przydatności (1 do 2 lat), zalecamy spożywanie świeżej kawy w ciągu 2 do 3 miesięcy dla najlepszych doznań smakowych.