
Dlaczego ziarna kawy nie są pakowane próżniowo?
1. Czy ziarna kawy są pakowane próżniowo?
Nie, ziarna kawy nie są pakowane próżniowo. Zamiast tego używa się woreczków z jednokierunkowym zaworkiem. Zaworek ten pozwala na wydostawanie się gazów (głównie CO₂), ale zapobiega przedostawaniu się tlenu i wilgoci do środka.
2. Dlaczego ziarna kawy nie mogą być pakowane próżniowo?
  Po wypaleniu ziarna kawy wydzielają dwutlenek węgla.
  Gdyby były zapakowane próżniowo, gaz nie miałby gdzie uciec.
  Ciśnienie w opakowaniu by wzrosło, przez co worek mógłby się wybrzuszyć lub nawet pęknąć.
  Dlatego ziarna kawy pakuje się w woreczki z zaworkiem, który pozwala na wydostawanie się gazu, nie wpuszczając powietrza do środka.
3. Dlaczego niektóre opakowania kawy wyglądają na próżniowe?
Niektóre woreczki, zwłaszcza te na dole palety, wyglądają na napięte lub zassane próżniowo. Wynika to z:
- Ochłodzenia: podczas spadku temperatury powietrze w opakowaniu się kurczy, co powoduje, że worek się napina.
- Różnic ciśnień: zaworek wypuszcza gaz, przez co ciśnienie w środku jest nieco niższe niż na zewnątrz.
- Ciężaru: woreczki na dole są ściskane przez warstwy znajdujące się powyżej.
Może się wydawać, że jest to próżnia, ale tak nie jest.
4. Czy mielona kawa jest pakowana próżniowo?
Tak, czasami tak. Mielona kawa jest już w dużej mierze odgazowana, więc nie wytwarza się w opakowaniu ciśnienie. Dzięki temu można ją bezpiecznie pakować próżniowo bez ryzyka, że worek się wybrzuszy.











