Jaka jest data palenia?
Data palenia ziaren kawy Café du Jour zazwyczaj wynosi maksymalnie cztery tygodnie przed wysyłką. Oznacza to, że ziarna kawy zazwyczaj nie są starsze niż cztery tygodnie, kiedy do Ciebie dotrą.
Wiele osób pyta, czy ziarna kawy po trzech tygodniach są już za stare. Odpowiedź brzmi: nie. Świeżo palona kawa ma najlepszy smak po kilku tygodniach. Podczas palenia w ziarnach kawy powstaje dwutlenek węgla (CO₂), który na początku może maskować smak. Dlatego kawa jest najlepsza między jednym a czterema tygodniami po paleniu.
Po paleniu ziarna są natychmiast pakowane w specjalne worki kawowe z zaworem jednostronnym. Ten zawór pozwala na uwolnienie CO₂, jednocześnie uniemożliwiając dostanie się tlenu, co pozwala zachować aromaty i utrzymać świeżość kawy. Dzięki temu możesz liczyć na optymalnie świeży produkt o pełnym smaku!