Ta mieszanka espresso od Hausbrandt zawiera około 75% kawy arabica i 25% kawy robusta. Jest wolno palona zgodnie z włoską tradycją. Smak jest delikatnie słodki i orzechowy, przypominający opiekany chleb i herbatniki. Kwasowość jest prawie nieodczuwalna.
Dawniej kawa ta nazywała się Nonnetti (po włosku "Dziadek"), teraz znana jest po prostu jako "espresso". Ale oczywiście kawa nadal smakuje tak samo, jak ta, którą delektowały się dawne włoskie damy. Uważaj, one wiedziały, jak docenić dobrą filiżankę kawy!
Hausbrandt to palarnia kawy w kawowej mekce Triest w Italii. Od 1892 roku z powodzeniem tworzy pyszne, typowo włoskie mieszanki. Hausbrandt szybko zdobył popularność pod koniec XIX wieku dzięki nowoczesnemu jak na tamte czasy sposobowi pakowania. Świeżo wypalone ziarna kawy były pakowane w hermetyczne metalowe puszki. Dziś kawa z jednej z pierwszych włoskich palarni jest po prostu dostarczana w workach, ale nadruki nawiązują do nostalgicznego klimatu związanego z Hausbrandtem.
Jakie są najważniejsze cechy smakowe Caffè Hausbrandt Espresso (Nonnetti)?
Ta mieszanka espresso ma lekko słodkawy i orzechowy smak, z nutami tostów i herbatników. Kwasowość jest praktycznie nieobecna, dzięki czemu kawa pozostaje delikatna i zaokrąglona w smaku. Wielu klientów wskazuje, że kawa ma autentycznie włoski charakter i z każdym łykiem przypomina Włochy.
Jak mocna jest ta kawa? Czy mogę ją również zaparzyć słabiej?
Ta kawa ma intensywność 8 (mocna), między innymi dzięki połączeniu 75% arabiki i 25% robusty. Chcesz pić ją łagodniejszą? Możesz ustawić swoją maszynę do kawy na nieco łagodniejsze parzenie lub ewentualnie wymieszać z łagodniejszymi ziarnami kawy. W ten sposób całkowicie dostosujesz smak do swoich preferencji.
Czy ta kawa nadaje się do automatycznego ekspresu do kawy?
Tak, Caffè Hausbrandt Espresso (Nonnetti) doskonale nadaje się do użycia w automatycznych ekspresach do kawy. Niektórzy klienci wskazują, że kawa jest intensywna, dlatego warto dostosować ustawienie mocy w swoim ekspresie do własnych upodobań smakowych.
Czy ta kawa nadaje się do zimnych napojów kawowych, takich jak Freddo cappuccino?
Absolutnie, te ziarna są idealne zarówno do espresso, jak i do Freddo oraz Freddo cappuccino (zimnych napojów kawowych). Klienci mają pozytywne doświadczenia z przygotowywaniem zimnych specjałów espresso z tą mieszanką Hausbrandt.
Czy to ta sama kawa, co dawna 'Nonnetti' od Hausbrandt?
Tak, to ta sama mieszanka, która wcześniej była znana jako 'Nonnetti'. Nazwa została zmieniona na 'Espresso', ale skład i smak pozostały niezmienione. Nadal otrzymujesz ten sam, dobrze znany włoski smak, z którego słynie Hausbrandt.
Czy znalazłeś to, czego szukałeś?
Przyjaciele Café du Jour, którzy lubią ten produkt, często przyjmują również te produkty