Oceniono na 4.9 / 5 na podstawie  recenzji klientów Google 

Kawa espresso

Ładuję...
Ustaw kierunek rosnący
  1. illy - kawa ziarnista - Arabica Selection - Indie - 250g
    Oferta
    illy - kawa ziarnista - Arabica Selection - Indie - 250g
    Czekolada, Korzenny 11 - Bardzo potężny
     26,70zł
    106,80  / kg
  2. Kimbo Crema Suprema - kawa ziarnista - 1 kg
    Oferta
    Kimbo Crema Suprema - kawa ziarnista - 1 kg
    Korzenny, Cynamon 5 - Regularny
     74,36zł
    74,36  / kg
  3. Costa Coffee Caffè Crema Intense - kawa ziarnista - 1 kilogram
    Costa Coffee Caffè Crema Intense - kawa ziarnista - 1 kilogram
    Czekolada 10 - Bardzo silny
    Już od 85,71zł
    85,71  / kg
  4. Aurora Mundo - Organiczna kawa ziarnista - 500 gramów
    Oferta
    Aurora Mundo - Organiczna kawa ziarnista - 500 gramów
    Orzechowy 8 - Potężny
     36,51zł
    73,02  / kg
  5. Kimbo Barista Espresso Napoli / Napoletano - kawa ziarnista - 1 kg
    Oferta
    Kimbo Barista Espresso Napoli / Napoletano - kawa ziarnista - 1 kg
    Czekolada 10 - Bardzo silny
     74,36zł
    74,36  / kg
  6. Lavazza Crema e Gusto Espresso Forte - kawa ziarnista - 1 kg
    Oferta
    Lavazza Crema e Gusto Espresso Forte - kawa ziarnista - 1 kg
    Czekolada 9 - Bardzo potężny
     82,72zł
    82,72  / kg
  7. Jacobs Barista Crema Intense - kawa ziarnista - 1 kg
    Oferta
    Jacobs Barista Crema Intense - kawa ziarnista - 1 kg
    Czekolada, Orzechowy 7 - Potężny
     72,59zł
    72,59  / kg
  8. Jacobs Barista Crema - kawa ziarnista - 1 kg
    Oferta
    Jacobs Barista Crema - kawa ziarnista - 1 kg
    Owocowy, Orzechowy 5 - Regularny
     72,59zł
    72,59  / kg
  9. Dallmayr Home Barista Caffè Crema Forte - kawa ziarnista - 1 kg
    Oferta
  10. Dallmayr Home Barista Caffè Crema e Aroma - kawa ziarnista - 1 kg
    Oferta
    Dallmayr Home Barista Caffè Crema e Aroma - kawa ziarnista - 1 kg
    Czekolada 8 - Potężny
     68,59zł
    68,59  / kg
  11. Kimbo Espresso Crema Intensa - kawa ziarnista - 1 kg
    Oferta
    Kimbo Espresso Crema Intensa - kawa ziarnista - 1 kg
    Korzenny 11 - Bardzo potężny
     72,03zł
    72,03  / kg
  12. Idee Kaffee Caffè Crema Aromatic - kawa ziarnista - 1 kg
    Oferta
    Idee Kaffee Caffè Crema Aromatic - kawa ziarnista - 1 kg
    Orzechowy 3 - Regularny
     73,37zł
    73,37  / kg
  13. Caffe Vergnano 1882 aroma mio delicato - kawa ziarnista - 1 kg
    Oferta
    Caffe Vergnano 1882 aroma mio delicato - kawa ziarnista - 1 kg
    Czekolada, Orzechowy 3 - Regularny
     72,07zł
    72,07  / kg
  14. Lazarro espresso dark roast - kawa ziarnista - 1 kg
    Oferta
    Lazarro espresso dark roast - kawa ziarnista - 1 kg
    Czekolada 8 - Potężny
     47,22zł
    47,22  / kg
  15. Lazarro barista caffè crema - kawa ziarnista - 1 kg
    Oferta
    Lazarro barista caffè crema - kawa ziarnista - 1 kg
    Czekolada, Korzenny 3 - Regularny
     49,88zł
    49,88  / kg
  16. Julius Meinl Espresso Classico Italian Line - kawa ziarnista - 1 kg
    Oferta
    Julius Meinl Espresso Classico Italian Line - kawa ziarnista - 1 kg
    Owocowy, Orzechowy 8 - Potężny
     98,24zł
    98,24  / kg
  17. Julius Meinl Crema Espresso Elite Italian Line - kawa ziarnista - 1 kg
    Oferta
    Julius Meinl Crema Espresso Elite Italian Line - kawa ziarnista - 1 kg
    Kwiatowy, Czekolada 8 - Potężny
     98,24zł
    98,24  / kg
  18. Costa Coffee Professional Mocha Italia Dark Roast - kawa ziarnista - 1 kg
    Oferta
    Costa Coffee Professional Mocha Italia Dark Roast - kawa ziarnista - 1 kg
    Czekolada 9 - Bardzo potężny
     69,10zł
    69,10  / kg
  19. Kimbo Cremoso - ziarna kawy - 1 kilogram
    Oferta
    Kimbo Cremoso - ziarna kawy - 1 kilogram
    Korzenny 10 - Bardzo silny
     61,52zł
    61,52  / kg
  20. Caffè Mauro Special Bar - ziarna kawy - 1 kilogram
    Oferta
    Caffè Mauro Special Bar - ziarna kawy - 1 kilogram
    Korzenny 10 - Bardzo silny
     86,69zł
    86,69  / kg
  21. Caffè Mauro De Luxe - ziarna kawy - 1 kilogram
    Oferta
    Caffè Mauro De Luxe - ziarna kawy - 1 kilogram
    Kwiatowy, Czekolada, Owocowy 7 - Potężny
     101,53zł
    101,53  / kg
  22. illy - ziarna kawy - Arabica Selection - Kostaryka - 250 gramów
    Oferta
    illy - ziarna kawy - Arabica Selection - Kostaryka - 250 gramów
    Orzechowy, Miód 5 - Regularny
     29,27zł
    117,08  / kg
  23. illy - ziarna kawy - Arabica Selection - Nikaragua - 250 gramów
    illy - ziarna kawy - Arabica Selection - Nikaragua - 250 gramów
    Owocowy, Orzechowy 7 - Potężny
    Już od 29,58zł
    118,32  / kg

Kawa espresso

Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Jest smaczna i występuje w wielu odmianach do wyboru. Dodatkowo, osoby pijące kawę dostają zastrzyk energii dzięki zawartej w niej kofeinie. Bez względu na rodzaj kawy, zawsze zaczyna się od ziaren kawy. Ci, którzy preferują wygodę, wybierają kawę filtrowaną z gotowych mielonych ziaren. Dla jeszcze większej wygody niektórzy decydują się na parzenie w pojedynczych porcjach przy użyciu kapsułek. Jeśli jednak zależy Ci na wysokiej jakości kawie, warto wybrać świeże ziarna i pozwolić ekspresowi je zmielić. Dzięki temu wszystkie smaki i aromaty świeżo zmielonych ziaren idealnie połączą się w jednej filiżance. Podstawą wielu różnych rodzajów kawy jest właśnie espresso.

Espresso to jeden z najpopularniejszych napojów kawowych na świecie. Dzięki swojemu mocnemu i intensywnemu smakowi zaskarbiło sobie serca wielu kawoszy. Powstaje, gdy gorąca woda pod wysokim ciśnieniem przeciska się przez drobno zmieloną kawę, dając niewielką, ale mocną porcję o intensywnym smaku. Dla tych, którzy szukają jeszcze mocniejszego pobudzenia kofeiną, dostępne jest podwójne espresso, będące połączeniem dwóch porcji w jednym napoju. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem klasycznego espresso, czy potrzebujesz dodatkowego zastrzyku energii w postaci podwójnego espresso, oba mają swoje stałe miejsce w kulturze kawowej.

Historia kawy espresso

Około 1820 roku wynaleziono pierwszy ekspres do kawy, który mógł przygotowywać duże ilości kawy. W tamtych czasach technologia jeszcze nie była tak rozwinięta, więc woda była mieszana z kawą poprzez filtrowanie jej przy użyciu wysokiego ciśnienia pary. Miało to jednak wadę, ponieważ para przepalała zmieloną kawę, nadając jej gorzkiego smaku. Para zawsze podnosi temperaturę powyżej 100°C, podczas gdy idealne espresso powinno być zaparzane w temperaturze do 95°C. Mimo to gorzki smak można było złagodzić dużą ilością cukru, co nadrabiało te technologiczne niedoskonałości. Podejście to trwało przez lata, aż włoski wynalazca Luigi Bezzera stworzył nową maszynę. Dzięki niej kawa nie miała bezpośredniego kontaktu z parą, co wpłynęło na poprawę smaku. Możliwe stało się również przygotowanie kawy "na filiżankę", zwanej "espresso" od łacińskiego "exprimere" – wyciskać. Od tego momentu, szczególnie we Włoszech, powstało wiele różnych fabryk kawy, każda oferująca własne espresso, ale wszystkie oparte o maszyny ciśnieniowe. W 1938 roku profesor Illy wprowadził nową maszynę opartą na ciśnieniu powietrza. Jej podstawa jest używana do dziś, choć dzięki współczesnym technologiom została znacznie unowocześniona.

Jak pić kawę espresso?

Espresso można nazwać narodowym napojem Włoch, dlatego wiele jego odmian nosi włoskie nazwy. We Włoszech zwana jest po prostu caffè. Pijana jest od rana do późnego wieczora. Choć nadal można ją pić solo, często spotkamy się z wariacjami, jak cappuccino. Espresso podaje się w małej filiżance, często trudnej do chwycenia. Przed użyciem warto ją ogrzać. Właściwe przygotowanie oznacza odpowiednie ciśnienie i temperaturę parzenia. Espresso powinno być czarne, gorące, z dodatkiem cukru wedle uznania. Zakup odpowiednio przygotowanego espresso gwarantuje smak prawdziwych Włoch.

Odmiany kawy espresso

Nie wszyscy przepadają za espresso ze względu na jego intensywność. Wielu ludzi preferuje dodatek mleka, które łagodzi gorzkość. Dlatego istnieją różne odmiany espresso, z i bez mleka:

Caffè doppio
To nic innego jak podwójna porcja espresso. Dla tych, którym zwykłe espresso wydaje się zbyt małe, doppio będzie idealne.

Caffè lungo
Więcej wody sprawia, że espresso przypomina zwykłą kawę. Jest mniej intensywne, ale w większej ilości.

Caffè corretto
„Poprawiona” kawa z dodatkiem alkoholu, jak grappa, sambuca czy brandy. Na północy Włoch często używa się grappy, a na południu dodaje się lód.

Caffè ristretto
Mniej wody niż w lungo, przez co kawa jest jeszcze bardziej intensywna w smaku.

Caffè americano
Jeśli lungo to za mało, spróbuj americano. To espresso z dodatkiem gorącej wody, przypominające kawę filtrowaną.

Caffè Macchiato
Kawa składająca się z espresso z odrobiną gorącego mleka, podawana w szklance, by uwidocznić warstwy.

Cappuccino
Popularne szczególnie rano, cappuccino to połączenie espresso z gorącym mlekiem i pianką mleczną, często posypane kakao lub cynamonem.

Caffè latte
Espresso z dużą ilością gorącego mleka. W tej odmianie bariści często prezentują swoje umiejętności artystyczne. Najpierw do filiżanki wlewa się espresso, a następnie mleko.

Latte macchiato
Nie mylić z Caffè Macchiato. To gorące mleko z dodatkiem espresso, serwowane w odwrotnym porządku niż Caffè latte.

Zakup espresso

Chcesz samodzielnie przyrządzić pyszną kawę espresso lub jedną z jego odmian? Odwiedź stronę Café du jour, gdzie znajdziesz specjalne ziarna, które pozwolą Ci przygotować idealną filiżankę espresso.