Kawa espresso

- illy - kawa ziarnista - Arabica Selection - Indie - 250gCzekolada, Korzenny 11 - Bardzo potężny26,70zł106,80 / kg
- Costa Coffee Caffè Crema Intense - kawa ziarnista - 1 kilogramCzekolada 10 - Bardzo silnyJuż od 85,71zł85,71 / kg
- Kimbo Barista Espresso Napoli / Napoletano - kawa ziarnista - 1 kgCzekolada 10 - Bardzo silny74,36zł74,36 / kg
- Lavazza Crema e Gusto Espresso Forte - kawa ziarnista - 1 kgCzekolada 9 - Bardzo potężny82,72zł82,72 / kg
- Jacobs Barista Crema Intense - kawa ziarnista - 1 kgCzekolada, Orzechowy 7 - Potężny72,59zł72,59 / kg
- Dallmayr Home Barista Caffè Crema Forte - kawa ziarnista - 1 kgCzekolada 7 - Potężny72,03zł72,03 / kg
- Dallmayr Home Barista Caffè Crema e Aroma - kawa ziarnista - 1 kgCzekolada 8 - Potężny68,59zł68,59 / kg
- Kimbo Espresso Crema Intensa - kawa ziarnista - 1 kgKorzenny 11 - Bardzo potężny72,03zł72,03 / kg
- Caffe Vergnano 1882 aroma mio delicato - kawa ziarnista - 1 kgCzekolada, Orzechowy 3 - Regularny72,07zł72,07 / kg
- Lazarro barista caffè crema - kawa ziarnista - 1 kgCzekolada, Korzenny 3 - Regularny49,88zł49,88 / kg
- Julius Meinl Espresso Classico Italian Line - kawa ziarnista - 1 kgOwocowy, Orzechowy 8 - Potężny98,24zł98,24 / kg
- Julius Meinl Crema Espresso Elite Italian Line - kawa ziarnista - 1 kgKwiatowy, Czekolada 8 - Potężny98,24zł98,24 / kg
- Costa Coffee Professional Mocha Italia Dark Roast - kawa ziarnista - 1 kgCzekolada 9 - Bardzo potężny69,10zł69,10 / kg
- Caffè Mauro De Luxe - ziarna kawy - 1 kilogramKwiatowy, Czekolada, Owocowy 7 - Potężny101,53zł101,53 / kg
- illy - ziarna kawy - Arabica Selection - Kostaryka - 250 gramówOrzechowy, Miód 5 - Regularny29,27zł117,08 / kg
- illy - ziarna kawy - Arabica Selection - Nikaragua - 250 gramówOwocowy, Orzechowy 7 - PotężnyJuż od 29,58zł118,32 / kg
Kawa espresso
Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Jest smaczna i występuje w wielu odmianach do wyboru. Dodatkowo, osoby pijące kawę dostają zastrzyk energii dzięki zawartej w niej kofeinie. Bez względu na rodzaj kawy, zawsze zaczyna się od ziaren kawy. Ci, którzy preferują wygodę, wybierają kawę filtrowaną z gotowych mielonych ziaren. Dla jeszcze większej wygody niektórzy decydują się na parzenie w pojedynczych porcjach przy użyciu kapsułek. Jeśli jednak zależy Ci na wysokiej jakości kawie, warto wybrać świeże ziarna i pozwolić ekspresowi je zmielić. Dzięki temu wszystkie smaki i aromaty świeżo zmielonych ziaren idealnie połączą się w jednej filiżance. Podstawą wielu różnych rodzajów kawy jest właśnie espresso.
Espresso to jeden z najpopularniejszych napojów kawowych na świecie. Dzięki swojemu mocnemu i intensywnemu smakowi zaskarbiło sobie serca wielu kawoszy. Powstaje, gdy gorąca woda pod wysokim ciśnieniem przeciska się przez drobno zmieloną kawę, dając niewielką, ale mocną porcję o intensywnym smaku. Dla tych, którzy szukają jeszcze mocniejszego pobudzenia kofeiną, dostępne jest podwójne espresso, będące połączeniem dwóch porcji w jednym napoju. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem klasycznego espresso, czy potrzebujesz dodatkowego zastrzyku energii w postaci podwójnego espresso, oba mają swoje stałe miejsce w kulturze kawowej.
Historia kawy espresso
Około 1820 roku wynaleziono pierwszy ekspres do kawy, który mógł przygotowywać duże ilości kawy. W tamtych czasach technologia jeszcze nie była tak rozwinięta, więc woda była mieszana z kawą poprzez filtrowanie jej przy użyciu wysokiego ciśnienia pary. Miało to jednak wadę, ponieważ para przepalała zmieloną kawę, nadając jej gorzkiego smaku. Para zawsze podnosi temperaturę powyżej 100°C, podczas gdy idealne espresso powinno być zaparzane w temperaturze do 95°C. Mimo to gorzki smak można było złagodzić dużą ilością cukru, co nadrabiało te technologiczne niedoskonałości. Podejście to trwało przez lata, aż włoski wynalazca Luigi Bezzera stworzył nową maszynę. Dzięki niej kawa nie miała bezpośredniego kontaktu z parą, co wpłynęło na poprawę smaku. Możliwe stało się również przygotowanie kawy "na filiżankę", zwanej "espresso" od łacińskiego "exprimere" – wyciskać. Od tego momentu, szczególnie we Włoszech, powstało wiele różnych fabryk kawy, każda oferująca własne espresso, ale wszystkie oparte o maszyny ciśnieniowe. W 1938 roku profesor Illy wprowadził nową maszynę opartą na ciśnieniu powietrza. Jej podstawa jest używana do dziś, choć dzięki współczesnym technologiom została znacznie unowocześniona.
Jak pić kawę espresso?
Espresso można nazwać narodowym napojem Włoch, dlatego wiele jego odmian nosi włoskie nazwy. We Włoszech zwana jest po prostu caffè. Pijana jest od rana do późnego wieczora. Choć nadal można ją pić solo, często spotkamy się z wariacjami, jak cappuccino. Espresso podaje się w małej filiżance, często trudnej do chwycenia. Przed użyciem warto ją ogrzać. Właściwe przygotowanie oznacza odpowiednie ciśnienie i temperaturę parzenia. Espresso powinno być czarne, gorące, z dodatkiem cukru wedle uznania. Zakup odpowiednio przygotowanego espresso gwarantuje smak prawdziwych Włoch.
Odmiany kawy espresso
Nie wszyscy przepadają za espresso ze względu na jego intensywność. Wielu ludzi preferuje dodatek mleka, które łagodzi gorzkość. Dlatego istnieją różne odmiany espresso, z i bez mleka:
Caffè doppio
To nic innego jak podwójna porcja espresso. Dla tych, którym zwykłe espresso wydaje się zbyt małe, doppio będzie idealne.
Caffè lungo
Więcej wody sprawia, że espresso przypomina zwykłą kawę. Jest mniej intensywne, ale w większej ilości.
Caffè corretto
„Poprawiona” kawa z dodatkiem alkoholu, jak grappa, sambuca czy brandy. Na północy Włoch często używa się grappy, a na południu dodaje się lód.
Caffè ristretto
Mniej wody niż w lungo, przez co kawa jest jeszcze bardziej intensywna w smaku.
Caffè americano
Jeśli lungo to za mało, spróbuj americano. To espresso z dodatkiem gorącej wody, przypominające kawę filtrowaną.
Caffè Macchiato
Kawa składająca się z espresso z odrobiną gorącego mleka, podawana w szklance, by uwidocznić warstwy.
Cappuccino
Popularne szczególnie rano, cappuccino to połączenie espresso z gorącym mlekiem i pianką mleczną, często posypane kakao lub cynamonem.
Caffè latte
Espresso z dużą ilością gorącego mleka. W tej odmianie bariści często prezentują swoje umiejętności artystyczne. Najpierw do filiżanki wlewa się espresso, a następnie mleko.
Latte macchiato
Nie mylić z Caffè Macchiato. To gorące mleko z dodatkiem espresso, serwowane w odwrotnym porządku niż Caffè latte.
Zakup espresso
Chcesz samodzielnie przyrządzić pyszną kawę espresso lub jedną z jego odmian? Odwiedź stronę Café du jour, gdzie znajdziesz specjalne ziarna, które pozwolą Ci przygotować idealną filiżankę espresso.


































