Cappuccino
- Caffé Izzo® Supermiscela - kawa ziarnista - 1 kilogramFruitig, Notig Sterk (3/4)As low as 15,3516,00 / kg
- illy - Arabica Selection Colombia - kawa ziarnista - 250gChocolade Medium (2/4)Regular Price 6,99 Cena specjalna 6,2925,16 / kg
- Pellini TOP 100% Arabica - kawa ziarnista - 1 kilogramFruitig Medium (2/4)As low as 16,2717,32 / kg
- Gorilla Espresso Delicato - kawa ziarnista - 1 kgBloemig, Chocolade, Notig Medium (2/4)As low as 15,7915,63 / kg
- Gorilla Kaffeehaus Mischung - kawa ziarnista - 1 kgBloemig, Notig Medium (2/4)As low as 13,1413,42 / kg
- Gorilla Bar Crema Silber - kawa ziarnista - 1 kgChocolade, Kruidig, Notig Medium (2/4)As low as 11,8711,63 / kg
- Kimbo Espresso Bar Aroma Gold - kawa ziarnista - 1 kilogramBloemig Sterk (3/4)As low as 14,2414,54 / kg
- Lavazza ¡Tierra! Selection - kawa ziarnista - 1 kgChocolade Medium (2/4)As low as 17,6617,85 / kg
- Lavazza ¡Tierra! Kolumbia - kawa ziarnista - 1 kgBloemig, Fruitig Medium (2/4)As low as 18,3818,38 / kg
- Dallmayr Crema d'Oro mild & fine - kawa ziarnista - 1 kgNotig Medium (2/4)As low as 11,3511,83 / kg
- Lavazza Espresso Barista Gran Crema - kawa ziarnista - 1 kgBloemig, Fruitig Sterk (3/4)As low as 15,6116,29 / kg
- Lavazza Blue Line Crema e Aroma - kawa ziarnista - 1 kilogramNotig Sterk (3/4)As low as 13,9414,54 / kg
- Kimbo Dolce Crema - kawa ziarnista - 1 kilogramFruitig, Kruidig Mild (1/4)As low as 14,514,65 / kg
- Julius Meinl Trend Collection Caffè Crema Intenso - kawa ziarnista - 1 kgNotig Sterk (3/4)As low as 12,0412,56 / kg
- SUN Blue Mountain Dark Roast Fairtrade - kawa ziarnista - 1 kgBloemig Sterk (3/4)As low as 22,0322,72 / kg
- SUN Santa Rosa Dark Roast Fairtrade - kawa ziarnista - 1 kgBloemig Sterk (3/4)As low as 20,7420,74 / kg
- Caffè Hausbrandt Trieste - kawa ziarnista - 1 kgChocolade, Kruidig Sterk (3/4)As low as 21,0721,73 / kg
- Caffè Hausbrandt Academia - kawa ziarnista - 1 kilogramChocolade, Notig Sterk (3/4)As low as 21,3822,76 / kg
- Mövenpick Der Himmlische - kawa ziarnista - 1 kgChocolade, Fruitig, Notig Medium (2/4)As low as 11,3811,15 / kg
- Lavazza Espresso Barista Intenso - kawa ziarnista - 1 kgChocolade, Notig Intens (4/4)As low as 14,4115,03 / kg
- Kimbo Espresso Bar Unique - Kawa ziarnista - 1 kilogramKruidig, Notig Sterk (3/4)As low as 12,0812,34 / kg
- Lavazza Expert Crema & Aroma - kawa ziarnista - 1 kilogramChocolade, Fruitig, Kruidig Medium (2/4)As low as 12,0412,56 / kg
Pyszne cappuccino to idealna filiżanka kawy na dobry początek poranka. W Café du Jour znajdziesz pyszne ziarna kawy, z których przygotujesz najsmaczniejsze cappuccino!
Skąd pochodzi nazwa cappuccino?
Nazwa cappuccino pochodzi od koloru habitu noszonego przez mnichów kapucynów. Kolor ten przypomina kolor idealnego cappuccino, które składa się z równych proporcji mleka gotowanego na parze, spienionego mleka i espresso.
Czym jest dobre cappuccino?
Przygotowanie dobrego cappuccino zaczyna się od espresso. Jest ono parzone pod idealnym ciśnieniem i z odpowiednim stopniem zmielenia, aby wydobyć z niego jak najlepsze smaki i aromaty. Następnie mleko jest parzone do odpowiedniej temperatury i konsystencji. Aby przygotować cappuccino, mleko jest spieniane do postaci mikropianki, co zapewnia jedwabiście gładką konsystencję i idealny stosunek mleka do espresso.
Odmiany cappuccino
Inną odmianą cappuccino jest latte macchiato. Polega ona na tym, że najpierw wlewa się do filiżanki mleko na parze, a następnie nalewa na wierzch espresso. Tworzy to piękny efekt warstwowy i nieco inne doznania smakowe.
Oprócz cappuccino i latte macchiato istnieje również caffe latte. Ten wariant kawy zawiera więcej mleka niż cappuccino. Dzięki temu smak cappuccino jest delikatniejszy i mniej wyrazisty, ale nadal pyszny.
Sztuka cappuccino
Pyszne cappuccino może być również wykończone latte art, w którym dzieło sztuki jest tworzone na filiżance ze spienionym mlekiem. Może to być na przykład urocze serce lub liść. Przenosi to nie tylko doznania smakowe, ale także prezentację kawy na wyższy poziom.
Przygotowanie idealnego cappuccino: Wskazówki i triki!
Cappuccino to napój składający się z espresso, mleka gotowanego na parze i mlecznej pianki. Jest to jeden z najpopularniejszych napojów kawowych na świecie, serwowany w kawiarniach na całym świecie. Przygotowanie idealnego cappuccino to prawdziwa sztuka. Aby Ci w tym pomóc, dzielimy się kilkoma cennymi wskazówkami:
Składniki na cappuccino
Do przygotowania idealnego cappuccino potrzebne są następujące składniki: espresso, mleko parzone i mleczna pianka. Ważne jest, aby proporcje były właściwe, a większość baristów używa proporcji 1/3 espresso, 1/3 mleka na parze i 1/3 pianki mlecznej.
Wykonaj następujące kroki
Aby przygotować idealne cappuccino, wykonaj następujące kroki:
- Zacznij od mocnego espresso o wadze 14-33 g.
- Gotuj na parze pełne mleko, aż osiągnie temperaturę 60-70°C.
- Wlej mleko do espresso.
- Dodaj piankę mleczną, upewniając się, że jest dobrze wymieszana z espresso.
- Użyj latte art, aby nadać cappuccino bardziej fantazyjny wygląd.
Alternatywne rodzaje mleka
Jeśli nie jesteś fanem pełnego mleka, możesz użyć mleka migdałowego do przygotowania cappuccino. Mleko należy zaparzyć w taki sam sposób, jak zwykłe mleko, aby uzyskać ten sam pyszny smak.
Inne popularne napoje kawowe
Nie przepadasz za cappuccino? W takim razie istnieje wiele innych kaw do wyboru. Na przykład latte macchiato jest podobne do cappuccino, ale z większą ilością mleka na parze. Z kolei caffè latte jest podobna do latte macchiato, ale zawiera więcej espresso.
Spienione mleko
Pianka mleczna jest kluczowym składnikiem idealnego cappuccino. To właśnie zwiewna i kremowa konsystencja mlecznej pianki odróżnia cappuccino od zwykłej filiżanki kawy. Jak jednak przygotować idealną mleczną piankę?
Najpierw należy podgrzać mleko. W tym celu należy wlać mleko do garnka i podgrzać je na małym ogniu. Pamiętaj, aby nie dopuścić do zagotowania gorącego mleka, w przeciwnym razie zmieni się jego smak i konsystencja.
Gdy mleko osiągnie odpowiednią temperaturę, można rozpocząć jego mieszanie w celu uzyskania mlecznej pianki. Można to zrobić za pomocą spieniacza do mleka lub ręcznie ubijając mleko. Mieszanie spowoduje powstanie drobnych bąbelków w mleku, przekształcając je w mleczną piankę.
Aby mleczna pianka była jeszcze bardziej kremowa, możesz dodać odrobinę śmietanki do mleka przed zmieszaniem go z espresso i mlekiem na parze. Dzięki temu mleczna pianka będzie miała pełniejszy smak i bogatszą konsystencję.
Różne rodzaje kawy
Oprócz cappuccino istnieją także inne rodzaje kawy. Inne znane rodzaje kawy to:
- Espresso
- Flat white
- Latte macchiato
- Macchiato
- Cortado
Kawa espresso
Kawa espresso to intensywna i skoncentrowana kawa, która może stanowić doskonały początek poranka. Jest ona wytwarzana poprzez przeciskanie gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez drobno zmielone ziarna kawy. Rezultatem jest bogata i mocna kawa o doskonałym smaku.
Flat white
Flat white to kawa z mlekiem. Jest to połączenie podwójnego espresso i parzonego mleka, ale to, co naprawdę wyróżnia tę kawę, to konsystencja mleka. W kawie flat white mleko jest gotowane na parze, aż utworzą się drobne bąbelki, co daje jedwabistą i aksamitną konsystencję.
Latte macchiato
Latte macchiato przygotowuje się poprzez zalanie zaparzonego mleka porcją espresso, w wyniku czego powstaje biała warstwa mleka z niewielką ilością kawy. Niewielka ilość mlecznej pianki jest następnie wylewana na mleko, tworząc znane warstwy.
Cortado
Cortado powstaje z espresso. Do espresso dodaje się gorące mleko. Dodaje się do niego mniej więcej taką samą ilość mleka, co do espresso. Mleko w Cortado nie ma pianki.
Zamów cappuccino już teraz w Café du Jour
W Café du Jour zamawiasz najsmaczniejszą świeżą kawę ziarnistą. Po latach doświadczeń z różnymi rodzajami ziaren kawy stworzyliśmy najlepsze smaki kawy. Świeże ziarna kawy Café du Jour są palone codziennie w małych partiach, a następnie degustowane i oceniane przez mistrza palenia. Po zatwierdzeniu świeżo palone ziarna są sprawdzane i filtrowane pod kątem wszelkich nieprawidłowości. Następnie ziarna są pakowane, zamykane i oznaczane datą palenia z danego dnia.
Dla miłośnika kawy nie ma nic lepszego niż pobudka przy idealnie zaparzonym cappuccino. Dzięki w pełni automatycznemu ekspresowi do kawy i poręcznemu spieniaczowi do mleka możesz cieszyć się tym pysznym napojem w ciągu kilku minut. Niezależnie od tego, czy szukasz klasycznego cappuccino z grubą warstwą pianki, czy też wariantu z twistem; możliwości są nieograniczone. I bądźmy szczerzy, czym byłoby życie bez smaku cappuccino? Cappuccino jest po prostu pyszne. Najlepsze cappuccino powstaje z ziaren kawy Café du Jour!