Rated 4.9 / 5 based on Opinie klientów Google

Kawa mielona w Café du Jour

Ładowanie...
Koffiemaling bij Café du Jour

W Café du Jour wiemy, że przekształcanie całych ziaren w filiżankę doskonałej kawy to sztuka. Chcemy, abyś cieszył się najlepszą kawą, dlatego oferujemy różne opcje mielenia, od tureckiego po francuską prasę. Dbamy o to, aby preferowany stopień zmielenia był idealnie dopasowany. Oprócz całych ziaren, możesz wybierać spośród całej naszej oferty świeżo palonej kawy wybrać stopień zmielenia na stronie produktu. Kawa zostanie zmielona specjalnie dla Ciebie tuż przed wysyłką.

Jeśli zapoznasz się z naszymi opcjami mielenia, możesz zauważyć niewielką dodatkową opłatę za kawę mieloną. Ten dodatkowy koszt wynika z faktu, że inwestujemy w najwyższej klasy młynki do kawy i regularnie wymieniamy drogie tarcze mielące. Dążymy do perfekcji w każdej filiżance, co obejmuje idealne mielenie, a do tego właśnie służą drogie urządzenia.

Nasze przywiązanie do świeżo mielonej kawy oznacza, że starannie przygotowujemy wybraną kawę. Młynek EK43, znany ze swojej precyzji, jest używany do tworzenia spójnego mielenia idealnie dopasowanego do sposobu parzenia kawy, czy to za pomocą ekspresu do kawy, Aeropressu czy prasy francuskiej. Jesteśmy przekonani, że lepsze doznania z picia kawy uzyskane dzięki odpowiedniemu doborowi mielenia są warte niewielkich dodatkowych kosztów.

Odkryj idealne mielenie dla swojego naparu:

Kawa po turecku

Świeżo mielona kawa po turecku

Na długo przed tym, jak Holendrzy rozpowszechnili kawę na całym świecie z Afryki Zachodniej i Jemenu, ludzie pili kawę w świecie arabskim. Osmanie przywieźli te pyszne przyprawy do Stambułu. Pierwsza na świecie kawiarnia została otwarta w 1554 roku w dzielnicy Tahtakale, gdzie picie kawy stało się okazją kulturalną.

Ta drobno zmielona przyprawa, podobna do kakao w proszku, jest idealna do kawy po turecku. Historycznie związana z tradycjami weselnymi, kawa ta jest często spożywana w postaci niefiltrowanej, czasem z cukrem, a czasem z odrobiną kardamonu dla dodatkowego smaku.

Kawę wsypuje się do "cezve" (rodzaj patelni) wraz z taką samą ilością cukru, do którego dodaje się wodę. Całość jest powoli doprowadzana do wrzenia. Po chwili wrzenia kawy, wsypuje się ją wraz z fusami do filiżanki espresso. Ponieważ kawa po turecku jest dość mocna, zazwyczaj podaje się ją ze szklanką wody. Chodzi o to, aby nie pić kawy w całości, pozostawiając fusy w filiżance.

Mahlkönig EK43 & Santos NO4 bij Café du Jour

Espresso półautomatyczne

Świeżo zmielona - Espresso półautomatyczne (ręczne)

Drobno zmielona kawa, która stanowi podstawę wszystkich ulubionych napojów kawowych, takich jak cappuccino, latte i flat whites. Espresso, pochodzące z Włoch, to termin, który przywędrował z tego kraju w 1900 roku od słowa "esprimere" oznaczającego wyrażanie czegoś.

Tak więc dla przypomnienia, NIE jest to EXpresso, ale po prostu espresso. W Café du Jour nazywamy ten rodzaj mielenia Espresso półautomatycznym (ręcznym), ponieważ jest on najczęściej stosowany w ekspresach z tłokiem, czyli półautomatach. Jeśli wlewasz kawę do zaworu w ekspresie w pełni automatycznym, również będziesz potrzebować tego mielenia.

Zasadniczo większość kaw, które sprzedajemy w Café du Jour, próbujemy przynajmniej jako espresso z tym mieleniem.

Perkolator

Świeżo zmielona - Perkolator

To mielenie, podobne do espresso, ale nieco grubsze, idealnie pasuje do kultowego dzbanka Moka. Ten włoski wynalazek z 1933 roku łączy tradycję z funkcjonalnością i ma uderzający ośmiokątny kształt. Gorąca woda jest przepuszczana przez kawę pod ciśnieniem i wypływa w postaci kawy w górnej części perkolatora. Używamy nieco grubszego mielenia niż na przykład w przypadku espresso.

Aeropress

Świeżo zmielona - Aeropress

Nieco grubiej zmielona kawa niż espresso jest idealnym towarzyszem podróży dla Aeropressu. Wynaleziony przez amerykańskiego inżyniera Alana Adlera w 2005 roku, Aeropress jest znany ze swojej przenośności i imponującej wydajności. Jest to stosunkowo prosty, mały ekspres do kawy, w którym używasz gorącej wody i ręcznie przeciskasz ją przez kawę.

Filtr

Świeżo zmielona - Quickfilter

Regularne mielenie do użytku w ekspresach filtrujących, szybkich ekspresach filtrujących, a także w Hario V60. Mielenie pomiędzy grubym a średnim, dzięki czemu gorąca woda przenika przez kawę z odpowiednią prędkością.

Cafetière

Świeżo zmielona - Cafetière

Znany również jako French Press, coffee press, plunger, stantuffo i pod wieloma innymi nazwami na całym świecie, Cafetière oferuje grube mielenie, które pozwala uzyskać bogatą i aromatyczną kawę. Przenośny, łatwy w użyciu i wszechstronny, jest ulubieńcem miłośników kawy na całym świecie. Mielenie jest nieco grubsze, ponieważ gorąca woda pozostaje w kontakcie z kawą przez długi czas, a ponadto metalowy filtr pozwala kawie, która została zmielona zbyt drobno, łatwo przejść.

Chemex

Świeżo zmielona kawa - Chemex

Chemex, zaprojektowany w 1941 roku przez Petera Schlumbohma, to ręczny ekspres do kawy typu pour-over. Używając grubych papierowych filtrów, młynek ten oferuje super czystą filiżankę kawy, a jego piękny kształt czyni go nawet dziełem sztuki, które można zobaczyć w różnych muzeach na całym świecie. Ze względu na właściwości specjalnej bibuły filtracyjnej Chemex, kawę tę mielimy w inny sposób niż na przykład kawę z szybkiego napełniania.

Cafedujour.co.uk oceniono na 4.9 / 5 w oparciu o Opinie klientów Google