Krak Chocolate - Juniper Berry - Czekolada mleczna


Na północ od Wenezueli, pomiędzy karaibskimi wyspami Grenada i Barbados, leży mała wyspa St. Vincent i Grenadyny, skąd pochodzi kakao wykorzystywane do tej czekolady. Kakao jest uprawiane na całej wyspie i zarządzane przez St. Vincent Cocoa Company. Firma ta kontroluje 250 hektarów ziemi i współpracuje z około 100 plantatorami. Kakao rośnie wśród kukurydzy, bananów i imbiru, osłonięte cieniem drzew kokosowych i mahoniowych.
Krak Chocolate to firma Marka Schimmela, producenta czekolady od ziarna do tabliczki. Podczas gdy większość czekoladników i cukierników używa roztopionej czekolady przemysłowej, Mark samodzielnie opanowuje cały proces.
Wybór ziaren kakaowca według rocznika i pochodzenia, a następnie ich prażenie i walcowanie, pozwala tworzyć unikalne smaki, których nie znajdziesz w sklepowych tabliczkach czekolady.
Czekolada z jałowcem
Owoce jałowca, przypominające szyszki, używane są do aromatyzowania ginu, aquavitu i bénédictine. To właśnie dzięki tej roślinie gin zawdzięcza swoją nazwę. Słowo "genever" pochodzi od jagód jałowca. Suszone owoce tych szyszek są wykorzystywane jako przyprawa, np. w marynatach do mięs. Kapusta kiszona jest również tradycyjnie doprawiana jałowcem. Suszone jagody często kupisz w supermarketach. Liście jałowca można też używać przy grillowaniu ryb.
Smak tej tabliczki czekolady
Okrągły, ale dzięki jałowcowi także świeży i owocowy, z nutą cytrusów.
Pochodzenie: St. Vincent i Grenadyny
Skład: holenderski jałowiec
Zawartość kakao: 55%
Składniki: ziarna kakaowca, jagody jałowca, nierafinowany cukier trzcinowy.
80 g czekolady mlecznej 55%
Kod produktu | CDJ-DT-KCSTVINC |
---|---|
EAN | 8719327084427 |
Marka | Krak Chocolade |
Wyprodukowano w | Holandia |
Zawartość | 80 gram |
Składniki | - Mąka - Cukier - Sól - Drożdże - Woda - Mleko - Jajka - Masło - Cynamon - Wanilia |