Yirgacheffe Speciality 100% arabica - Świeże ziarna kawy







Kawa Café du Jour Ethiophia Yirgacheffe - 100% Arabica
Koneserzy zapewne już znają tę kawę. Najwyższej jakości ziarna kawy arabica z Yirgacheffe zyskały w ostatnich latach sławę dzięki swojej wyjątkowej jakości, aromatowi i smakowi. Nie bez powodu! Jest to świeża kawa o intensywnym aromacie i słodkim smaku.
Ziarna kawy Yirgacheffe
Yirgacheffe to miasto w południowej Etiopii. Okoliczny region produkuje wiele fantastycznych kaw znanych z owocowego, jasnego smaku i lekkiego lub średniego body. Ponieważ region znajduje się na dużej wysokości (ponad 1700 metrów), kawa rośnie powoli, a krzewy Coffea Arabica mają dużo czasu na rozwój i odżywianie owoców. W ten sposób roślina rozwija najlepszy możliwy smak.
Uprawa kawy w Yirgacheffe
Samo miasto, zwane w lokalnym języku Irgachefe, leży na wysokości 1900 metrów nad poziomem morza w prowincji Sidamo i stało się administracyjnym centrum handlu kawą w dystrykcie. Większość rolników uprawiających kawę Yirgacheffe jest członkami Yirgacheffe Coffee Farmers Cooperative Union (YCFCU). Składa się ona z 23 podkorporacji zrzeszających łącznie 40 000 rolników. Inni (mniejsi) rolnicy są członkami Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCU). Oromia to region obejmujący część prowincji. Spółdzielnie zajmują się przetwarzaniem, sortowaniem i sprzedażą ziaren kawy. W ten sposób rolnicy korzystają z wydajnego i profesjonalnego organu sprzedaży oraz stabilnych płatności rozłożonych na cały rok, dzięki czemu są mniej zależni od sezonu zbiorów.
Palenie kawy Yirgacheffe przez Café du Jour
Nie lubimy wypalać tej kawy zbyt ciemno: odbiera to jej jasny i owocowy charakter. Zbyt jasne palenie sprawia, że brakuje nam słodyczy. Dlatego palimy to ziarno dokładnie pomiędzy jasnym a ciemnym. Kawa Yirgacheffe jest najlepsza w średnim stopniu palenia, dzięki czemu nie "wypalamy na śmierć" dobrych cech, z których znana jest kawa Yirgacheffe, ale także po prostu pozbywamy się kwasowości jasnego palenia.
Jak wszystkie nasze kawy ziarniste: rzemieślnicza i niedawno palona. Nasze kawy są palone co tydzień w małych partiach i nigdy nie otrzymasz paczki, która przeszła przez palarnię ponad cztery tygodnie temu. Data palenia jest zawsze podana na opakowaniu. Każda partia jest sprawdzana i filtrowana pod kątem wszelkich nieprawidłowości.
Zamykane opakowania na kawę
Niezależnie od tego, czy kupujesz 250 g, 500 g czy kilogram ziaren kawy Café du Jour: zawsze znajdują się one w specjalnym zamykanym opakowaniu. Torebka z kawą ma specjalną zamykaną krawędź, dzięki czemu zawsze możesz hermetycznie zapakować kawę. Z przodu każdej torebki znajduje się zawór, który pozwala gazom i powietrzu wydostać się z torebki, nie pozwalając, aby powietrze z zewnątrz wpłynęło z powrotem do torebki. W ten sposób robimy wszystko, co możliwe, aby zachować optymalną świeżość Twojej kawy!
Artikelcode | CDJ-CDJETHYIR |
---|---|
Brand | Café du Jour |
Wyprodukowano w | Holandia |
Soort koffie | Koffiebonen, Gemalen koffie |
Intensiteit | 10 - Bardzo silny |
Smak | Kwiatowy, Czekolada, Owocowy, Miód |
Variëteit | Arabica |
Idealne przygotowania kawy | Espresso, Kawa filtrowana, Cappuccino |
Kraj pochodzenia | Etiopia |
Kofeina | Tak |
Palenie kawy | Sredni |