Raja Gayo Specjalność 100% arabica - Świeże ziarna kawy
Lekko pikantna (jak wiele indonezyjskich kaw), z lekką nutą kakao, pikantna z kwaskowatością.
Kawa Café du Jour Indonesia (Mandheling) Sumatra Raja Gayo jest uprawiana bardzo ostrożnie w centralnej części prowincji Aceh na wyspie Sumatra w Indonezji na wysokości od 1100 do 1600 metrów.
Kawa jest średnio palona. Lubimy ją jako (powolną) kawę z chemexu, kafetiery lub szybkiego filtra. Jako espresso może być nieco pikantna, a kwasowość wysuwa się na pierwszy plan.
Kawa Café du Jour Indonesia (Mandheling) Sumatra Raja Gayo jest bardzo starannie uprawiana w centralnej części prowincji Aceh na wyspie Sumatra w Indonezji na wysokości od 1100 do 1600 metrów. Kawa jest tam uprawiana przez kilku drobnych rolników, z których każdy ma około hektara ziemi, co daje około 700-1000 kg kawy rocznie. Średnia temperatura 20 stopni przez cały rok, obfite opady deszczu i żyzna gleba sprawiają, że obszar ten jest walhalla dla rolnictwa. Uprawa kawy jest głównym źródłem dochodu. Uprawia się tu także tytoń, trzcinę cukrową, herbatę, goździki, warzywa, owoce i fasolę.
W przypadku tej kawy, tylko czerwone, dojrzałe owoce kawy są zbierane ręcznie, aby uzyskać najlepszą jakość, smak i aromat. Po zebraniu owoce są natychmiast miażdżone (pozbawiane czerwonej skórki) i rozkładane do wyschnięcia. Po wysuszeniu kawa jest przewożona do jednej ze spółdzielni, gdzie jest dalej przetwarzana i przygotowywana do eksportu.
Ziarna kawy Café du jour
Kawa ziarnista marki własnej Café du Jour jest palona na małą skalę przez wyspecjalizowaną palarnię. Ziarna są palone i magazynowane co tydzień, więc data palenia jest zawsze aktualna. Data palenia jest więc podana na etykiecie opakowania.
Zamykane opakowania na kawę
Niezależnie od tego, czy kupujesz 250 g, 500 g czy kilogram ziaren kawy Café du Jour: zawsze są one dostarczane w specjalnym zamykanym opakowaniu. Torebka z kawą ma specjalną zamykaną krawędź, dzięki czemu zawsze można hermetycznie zapakować kawę. Z przodu każdej torebki znajduje się zawór, który pozwala gazom i powietrzu wydostać się z torebki, nie pozwalając na przedostanie się powietrza z zewnątrz z powrotem do torebki. W ten sposób robimy wszystko, co możliwe, aby zachować optymalną świeżość kawy!
Artikelcode | CDJ-CDJINDSURAGA |
---|---|
Brand | Café du Jour |
Wyprodukowano w | Holandia |
Soort koffie | Koffiebonen, Gemalen koffie |
Intensiteit | 8 - Potężny |
Smak | Czekolada, Pikantny |
Variëteit | Arabica |
Idealne przygotowania kawy | Espresso, Kawa filtrowana, Cappuccino |
Kraj pochodzenia | Indonezja (Sumatra) |
Kofeina | Tak |
Palenie kawy | Sredni |