Jaki jest najlepszy sposób na przechowywanie świeżo palonej kawy w domu?
Świeżą kawę najlepiej przechowywać z dala od wilgoci, ciepła i zapachów, w szczelnym opakowaniu w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz przechować ziarna dłużej niż kilka tygodni do miesięcy, możesz je zamrozić, pod warunkiem, że opakowanie jest całkowicie szczelne, aby zapobiec dostawaniu się wilgoci. Odradzamy trzymania kawy w lodówce, ponieważ kawa wchłania zapachy, co może negatywnie wpłynąć na smak.
W przypadku mielonej kawy jest ona trudniejsza do zachowania świeżości; zalecamy, aby mieloną kawę przechowywać nie dłużej niż 14 dni po jej otrzymaniu w szczelnym opakowaniu w temperaturze pokojowej.
Chociaż ziarna kawy technicznie mają dłuższy czas przechowywania (od 1 do 2 lat), zalecamy spożycie świeżej kawy w ciągu 2 do 3 miesięcy dla najlepszych wrażeń smakowych.