Krak Chocolate - Juniper Berry - Czekolada mleczna
Na północ od Wenezueli, pomiędzy karaibskimi wyspami Granada i Barbedos, znajduje się niewielka wyspa St Vincent i Grenadyny, z której pochodzi kakao wykorzystywane do produkcji tej czekolady. Kakao rośnie w rozproszeniu na całej wyspie i jest zarządzane przez St Vincent Cocoa Company. Zarządza ona 250 hektarami ziemi i kupuje kakao od około 100 rolników. Kakao rośnie wśród kukurydzy, bananów i imbiru oraz w cieniu drzew kokosowych i mahoniowych.
Krak Chocolate to firma Marka Schimmela, producenta czekolady od ziarna do tabliczki. Podczas gdy większość czekoladników i cukierników używa roztopionej czekolady fabrycznej, Mark sam opanowuje cały proces.
Zbieranie ziaren kakaowca, według rocznika, określonego pochodzenia, prażenie i walcowanie czekolady tworzy unikalne smaki, których nie znajdziesz w tabliczkach czekolady z supermarketu.
Czekolada z jałowcem
Owoc jałowca w kształcie szyszki jest używany do aromatyzowania ginu, ginu, aquavitu i bénédictine. Napój gin zawdzięcza swoją nazwę właśnie tej roślinie. Nazwa "genever" pochodzi od jagód jałowca. Suszone owoce szyszek są używane jako przyprawa, na przykład w marynatach do dziczyzny. Kapusta kiszona jest również tradycyjnie przyprawiana jałowcem. Suszone jagody można często kupić w supermarketach. Oprócz jagód używa się również liści, na przykład podczas grillowania ryb.
Smak tej tabliczki czekolady
Okrągły, ale jednocześnie, dzięki jałowcowi, świeży i owocowy z nutami cytrusów.
Pochodzenie: St. Vincent a/t Grenadyny
Skład: holenderski jałowiec
Zawartość procentowa: 55%
Składniki: Ziarna kakaowca, jagody jałowca i nierafinowany cukier trzcinowy.
80 g czekolady mlecznej 55%
Artikelcode | CDJ-DT-KCSTVINC |
---|---|
EAN | 8719327084427 |
Brand | Krak Chocolade |
Wyprodukowano w | Holandia |
Rozmiar opakowania | 80 gram |