Rated 4.9 / 5 based on Opinie klientów Google

Kawa espresso

Ładowanie...
Now Shopping by
Product Type / product: Koffieglazen
  1. Pakiet startowy - ćwiartka do espresso - akcesoria i 2 kg ziaren kawy
  2. Zestaw startowy - Cappuccino - akcesoria i 2 kg ziaren kawy

Kawa espresso

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Kawa jest smaczna i istnieje wiele jej odmian do wyboru. Poza tym osoby pijące kawę otrzymują zastrzyk energii, ponieważ zawiera ona kofeinę. Kawa jest zawsze wytwarzana z ziaren kawy. Niezależnie od rodzaju kawy, ziarna zawsze stanowią początek filiżanki. Osoby lubiące wygodę wybierają kawę filtrowaną z już zmielonych ziaren. Dla wygody niektórzy decydują się na parzenie kawy w pojedynczych porcjach za pomocą kubka lub podkładki. Jeśli jednak zależy nam na kawie dobrej jakości, warto wybrać świeże ziarna i pozwolić ekspresowi na ich zmielenie. Dzięki temu wszystkie smaki i aromaty świeżo zmielonych ziaren kawy połączą się w filiżance kawy. Podstawą wielu różnych rodzajów kawy jest espresso.

Kawa espresso jest jednym z najpopularniejszych napojów kawowych na świecie. Dzięki mocnemu i intensywnemu smakowi nie jest zaskoczeniem, że kawa espresso jest ulubionym napojem wśród miłośników kawy. Espresso powstaje w wyniku przeciskania gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez drobno zmieloną kawę, w wyniku czego powstaje niewielka, ale mocna porcja kawy o intensywnym smaku. Dla tych, którzy szukają jeszcze większej intensywności i kofeiny, dostępne jest podwójne espresso, w którym dwie porcje espresso są łączone w jeden napój. Nie ma wątpliwości, że klasyczne espresso i podwójne espresso zajmują ważne miejsce w kulturze kawowej, niezależnie od tego, czy jesteś fanem klasycznego wariantu, czy potrzebujesz dodatkowego kopa.

Jak powstała kawa espresso?

Około 1820 roku wynaleziono pierwszy ekspres do kawy, który mógł parzyć duże ilości kawy. W tamtych czasach nie istniała jeszcze nowoczesna technologia, więc woda była mieszana z kawą poprzez filtrowanie jej przez maszynę pod wysokim ciśnieniem pary. Miało to pewną wadę: zmielona kawa była spalana przez ciśnienie pary, co nadawało jej niezwykle gorzki smak. Para wodna zawsze nagrzewa się do temperatury powyżej 100°C, podczas gdy idealna kawa espresso powinna być parzona w temperaturze do 95°C. Jednak ta wada przeważyła nad nowymi możliwościami technicznymi ekspresu do kawy, ponieważ gorzki smak można było zniwelować dodając sporo cukru. Technologia ciśnienia pary była kontynuowana przez całe lata, w tym nieprzyjemny smak kawy, aż włoski wynalazca Luigi Bezzera wynalazł nową maszynę, nadal na ciśnienie pary, ale z innym działaniem, dzięki czemu kawa nie miała już kontaktu z parą. Teraz możliwe było również parzenie kawy na filiżankę, zwanej również ekspresową lub po łacinie exprimere, co oznacza wyciskanie lub wyciskanie. Od tej nazwy oficjalnie wywodzi się nazwa espresso. Od tego czasu, zwłaszcza we Włoszech, powstało wiele różnych rodzajów fabryk kawy, każda z własnym espresso, ale wciąż z ekspresami ciśnieniowymi. Aż w 1938 roku profesor Illy wprowadził nową maszynę opartą na ciśnieniu powietrza. Podstawa tej maszyny służy do dziś, choć w ostatnich latach została znacznie zmodernizowana i dziś takie maszyny działają dzięki elektryczności.

Jak pije się kawę espresso?

Kawa espresso może być postrzegana jako narodowy napój Włoch, dlatego wiele pochodnych kawy espresso ma włoskie nazwy. Nawiasem mówiąc, we Włoszech ludzie nazywają tę kawę po prostu caffè. Ludzie piją ją już rano i kontynuują do późnego wieczora. Może to być caffè, ale często jest to pochodna, taka jak cappuccino. Do dobrej kawy espresso używa się filiżanki do espresso. Jest to mała filiżanka, którą czasami trudno jest trzymać dwoma palcami. Filiżankę należy podgrzać. Następnie, we właściwy sposób, pod odpowiednim ciśnieniem i w odpowiedniej temperaturze, kawa powinna się w niej znaleźć. W takim przypadku można ją naprawdę nazwać kawą espresso. Kawa espresso powinna być czarna, gorąca i najlepiej z kilkoma miarkami cukru, aby była słodka. To jest właściwy sposób. Teraz smak może się różnić, więc jedna osoba weźmie ją z cukrem, a ktoś inny nie. Zakup espresso przygotowanego we właściwy sposób gwarantuje, że w środku poczujesz prawdziwe Włochy.

Odmiany kawy espresso

Nie każdy lubi kawę espresso, ponieważ dla wielu jest ona zbyt mocna i pikantna. Wiele osób woli kawę z mlekiem. Dzieje się tak, ponieważ mleko łagodzi gorzki smak kawy. Dlatego kawa espresso występuje w różnych odmianach, niektóre bez mleka lub pianki, a niektóre z mlekiem lub pianką, ale zawsze na bazie kawy espresso:

Caffè doppio
Doppio to nic innego jak kawa espresso, ale podwójna. Ponieważ ilość kawy espresso na jedną filiżankę nie jest duża, niektórzy bardziej docenią doppio.

Caffè lungo
Ta kawa espresso wykorzystuje więcej wody i można ją porównać do kawy, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Kawa będzie mniej mocna, ale będzie jej więcej.

Caffè corretto
W tłumaczeniu jest to kawa poprawiona. Do tego dochodzi trochę mocnego napoju, takiego jak grappa, sambuca lub brandy. Na północy Włoch dość powszechne jest używanie grappy, podczas gdy na południu ludzie dodają do kawy lód.

Caffè ristretto
W przeciwieństwie do lungo, nie używa się więcej, ale mniej wody, nadając kawie espresso mocniejszy smak.

Caffè americano
Jeśli caffè lungo to za mało jak na kawę, do której jesteśmy przyzwyczajeni, spróbuj americano. Do kawy espresso dodaje się trochę gorącej wody. W rzeczywistości ta kawa jest teraz bardzo podobna do naszej kawy filtrowanej.

Caffè Macchiato
Ta kawa składa się z warstwy kawy espresso, zwieńczonej odrobiną gorącego mleka, zwieńczonej warstwą spienionego mleka. Kawa ta powinna być podawana w szklance, aby można było wyraźnie zobaczyć warstwy. Holenderskie znaczenie tej kawy to "kawa plamista".

Cappuccino
Tę kawę z pewnością można nazwać najpopularniejszą wśród Holendrów, ale również we Włoszech cappuccino jest popularne do picia szczególnie rano. Cappuccino składa się z równych części kawy espresso, mleka gotowanego na parze i pianki mlecznej, często z dodatkiem kakao w proszku lub cynamonu.

Caffè latte
Jest to kawa espresso z gorącym mlekiem, w której ilość mleka jest większa niż kawy. Jest to również kawa, w której profesjonalni bariści tworzą całe dzieła sztuki. W przypadku Caffè latte ważne jest, aby najpierw wlać kawę do filiżanki, a następnie dodać gorące mleko.

Latte macchiato
Nie należy mylić z Caffè Macchiato, ponieważ nie zawiera spienionego mleka, a jedynie gorące mleko. Różnica w stosunku do Caffè latte polega na tym, że w przypadku tej kawy najpierw wlewa się gorące mleko, a następnie kawę espresso. Mleko jest najważniejszą częścią.

Kup espresso

Czy chcesz samodzielnie przygotować dobrą kawę espresso lub którykolwiek z powyższych wariantów? W takim razie nie możesz uniknąć odwiedzenia strony internetowej Café du jour, gdzie możesz zamówić specjalne ziarna kawy, aby uzyskać pyszną filiżankę kawy espresso.

Cafedujour.co.uk oceniono na 4.9 / 5 w oparciu o Opinie klientów Google