Na początku XV wieku Hiszpanie postawili stopę w Meksyku i po raz pierwszy zobaczyli Azteków i kakao. Kakao było tak cenne dla Azteków, że używano go nawet jako waluty. Kakao z prowincji Chiapas było pierwszym kakao, które Hiszpanie przywieźli do Europy. Dziś prowincje Chiapas i Tabasco nadal uprawiają najwięcej kakao w Meksyku. Chiapas i Tabasco odpowiadają za 99% całkowitych zbiorów kakao w Meksyku. Z całkowitej produkcji, 18.000 ton z Tabasco i 4.500 ton z Chiapas, tylko 100 ton jest eksportowanych każdego roku.
Krak Chocolate to firma Marka Schimmela, producenta czekolady od ziarna do tabliczki. Podczas gdy większość czekoladników i cukierników używa roztopionej czekolady fabrycznej, Mark sam opanowuje cały proces.
Zbieranie ziaren kakaowca, według rocznika, określonego pochodzenia, prażenie i walcowanie czekolady tworzy unikalne smaki, których nie znajdziesz w tabliczkach czekolady z supermarketu.